Bénább az életünk, mint ahogy a Vissza a jövőbe ígérte

A hírmorzsák válogatása közben bukkantam rá a világklasszis, gyermekkorom kedvenc trilógiájának a Vissza a jövőbe című filmről írt híreket:

Bénább az életünk, mint ahogy a Vissza a jövőbe ígérte

2015. október 21. piros betűs ünnep a filmrajongók számára. Ezen a napon látta meg a jövőt Marty McFly a Vissza a jövőbe 2-ben. Amióta csak kijött a film, mindenki arról álmodozik, hogy felpattanjon egy légdeszkára. A jeles nap alkalmából megnéztük, hogy az időutazós sci-fi jóslataiból mi vált valóra.”

Marty 1985-ből 2015.október 21. napjára repül az időben Dr. Brown-al, hogy Marty jövőbeli fiát megmentsék a börtöntől. Ekkor tárul elénk, hogy az 1985-ös gondolkodással, a rendező hogyan álmodta meg a 2015-ös valóságot. A filmet megnézve a filmbeli jövőt mutatja, ahol repülő autók, levegőben lévő autópályák, légdeszkák és elképesztő ötleteket mutatnak be. A valóság azonban másképp alakult, de nem vagyunk messze attól, hogy akár megvalósuljanak az ötletek. A múltban azonban például, Nostradamus, az 1500-as években élő a francia reneszánsz neves alakja is megjósólta az eberiség jövőjét. Ő IX. Károly francia király udvari orvosa volt, és azon túl képzett asztrológus, és látnok volt. Ez a tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák  c. könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint ugyanis teljesültek, illetve teljesülnek. Sok jóslat értelmezésében eltérnek, de általában egyetértenek abban, hogy megjósolta a francia forradalmat, Napóleon és Hitler fellépését, valamint, mindkét világháborút. De megjósolta az adott könyvének megjelenésének idején történt fontosabb aktuális eseményeket, mint például a holdra szállást, valamint Diana hercegnő halálát, illetve a Challenger-katasztrófát. Természetesen, vannak olyan vélemények, melyek valamilyen részlettel kapcsolatban kérdőjelezik meg Nostradamus hitelességét. Ide tartoznak azok, akik szerint a könyvet nem ő írta. Megjelentek a még be nem következett vélemények is verseiről, jóslatairól a mai világunk kapcsán, ahol Orosz és francia kutatók szerint Nostradamus nem csak az ukrán és a szíriai konfliktust, hanem az állításuk szerint közelgő 3. világháborút is megjövendölte. Persze, Nostradamus valójában meglehetősen homályosan fogalmazott és gyakorlatilag bármit rá lehet fogni a szövegeire, főleg, ha tekintetbe vesszük a világban jelenleg zajló történéseket. A 16. századi jós soraiból kivehető, hogy a Fekete-tenger északi partjainál zajló konfliktus fog szétterjedni és jelentheti a 3. világháború kezdetét. Nostradamus soraiban az áll, hogy Európa ebben a háborúban el fog pusztulni, és a konfliktusban egy halálos biológiai fegyvert is bevetnek, ami a pestisnek egy új változata lesz. A Steven Spielberg megalkotta jövőkép inkább a technikai megvalósuláson alapul, mintsem a politikai illetve a társadalmi jövőt vetíti elő.

Ha azonban ugyanezt a hírt a 2100-as évekből elővesszük, már egészen más összehasonlítást kaphatunk, főleg ha Nostradamus jóslataival együtt elemezzük. Addigra kiderül, hogy lesz-e légi autópálya ahol az autók repülnek, vagy légdeszka illetve a társadalmi és a hatalmi viszonyok hogyan rendeződnek a jövő világában.