CSOK-olom!

CSOK-olom!

2016 a CSOK éve. Mindenki által nagyra tartott családi támogatás, ami egy nagy lehetőség sokak számára. Sajnos, egy mézes madzag sok buktatóval. Milyen jól hangzik Tíz millió ajándék! Nézzük meg azon területen, ahol élek Törökbálint Annahegyen, ki juthatna a támogatás teljes összegéhez.
A Februári módosítások lehetővé tették azt, hogy már zártkerti ingatlanon is építkezni lehessen. Ez nagyszerű lehetőség, hiszen a területen nagyrészt zártkerti telkek vannak, ami díjmentesen felszabadítható 2016.12.31-ig. Komfort fokozattal sem lehet problémánk, mert már szinte minden utcában a teljes közmű kínálat megtalálható. Van azonban egy nagy buktató ami az álmunk végét jelenti. Hogyan is néz ki ez példával: Vegyünk egy háromgyermekes családot. Nekik kötelezően a maximális támogatás igénybevételéhez új ház építése esetén minimum 90 nm-es alapterületű házat kell megépíteni. Amivel persze semmi probléma nincsen, mert ekkora négyzetméteren már el lehet férni. Ha azonban megfigyeljük a helyi építési szabályzat szerint Annahegynek ÜH-1 besorolása van 10% beépíthetőségi lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy az átlag 700-850 nm-es telkek a 90 nm alapterületű új házat megépíteni nem tudja. Természetesen gondolkodhatunk azon, jó de akkor ha már van egy házunk bővítsük és így maximálisan 2 600 000 forint támogatást kaphatunk, mindenkit el kell keserítsek ez sem fog működni, mert az előbbi probléma ebben az esetben is fenn áll.Ezek alapján sajnos az álmunktól búcsúzhatunk, tehát CSOK-olom!!
Mint itt lakos, személyes tapasztalataim vannak, milyen hátrányok érne,k az egyébként belterületű ingatlanom kapcsán. OTP LTP, azaz mindenki által jól ismert lakástakarékoskodó szolgáltatás. Gondoltam megtakarít a család és a megtakarított összeget felhasználjuk fejlesztésre. Rosszul gondoltam! Az utcákba bevezették a gázt 2013-2014-ben, erre gondoltam jó lesz a megtakarítás és a hozzá kínált kedvezményes hitel, de itt is falakba ütköztem, ugyanis ezt a lakás előtakarékoskodó programot csak lakásra, házra vehető fel, üdülőházra nem. Próbáltam igazolni, hogy életvitel szerűen itt élek de nem tudják figyelembe venni csak a tulajdoni lapon lévő adatokat. Ezzel az Annahegyi tulajdonosok csakúgy mint eddig, saját maguk maradtak, támogatás és kedvezmények nélkül.

CSOK-olom “mindenkinek”